Czarne
risotto z mątwy (sepii)
Składniki na 4 osoby:
- 400g ryżu
- 500g mątwy
- 500g szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 1 litr rosołu
- olej, sól, pieprz
Mątwę sprawić (wyjąć ości oraz oczy, odłożyć
na bok torbiel i wydzielinę
z gruczołu atramentowego), dobrze umyć pod bieżącą wodą i pokroić
mątwę
w kwadraty.
Przyrumienić na oleju cebulę oraz wyciśnięty czosnek, a następnie
dorzucić pokrojoną w kwadraty mątwę i lekko podsmażyć ją.
Wrzucić umyty i drobno pokrojony szpinak. Smażyć ok. 30 min. doprawiając
solą i pieprzem.
Na koniec wrzucić ryż i wydzielinę z gruczołu atramentowego mątwy,
zostawiając do momentu zabarwienia składników; zdjąć z ognia i wlać
rosół.