Stracotto
Duszona wołowina
Składniki na 4 osoby:
- 1 kg wołowiny
- 500g sosu pomidorowego
- 2 marchwie
- 3 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 korzenie selera
- kępka rozmarynu
- 1 szklanka wina czerwonego
- olej z oliwek extra vergine
- sól, pieprz
Mięso natrzeć czosnkiem (wyciśniętym przez praskę),
solą i rozmarynem, związać nicią, następnie jeszcze raz lekko posolić
i popieprzyć, po czym umieścić w garnku i zalać olejem; odstawić na
25 min.
W międzyczasie posiekać marchew, cebulę i korzeń selera, lekko podsmażyć,
podlać winem i dodać pomidory. Smażyć jeszcze 15 min., po czym połączyć
warzywa z mięsem i smażyć na wolnym ogniu przez ok. 45 min.
Mięso od czasu do czasu polewać rosołem lub ciepłą wodą.
Na koniec wyjąć wołowinę z rondla, ostudzić ją, pokroić w cienkie
plastry
i rozłożyć na półmisku.
Sos podawać w sosjerce lub bezpośrednio polać nim mięso.