Ojczyzna Słońca, Bazylii, Wina i Oliwy
.
 

Stracotto
Duszona wołowina

Składniki na 4 osoby:
- 1 kg wołowiny
- 500g sosu pomidorowego
- 2 marchwie
- 3 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 korzenie selera
- kępka rozmarynu
- 1 szklanka wina czerwonego
- olej z oliwek extra vergine
- sól, pieprz

Mięso natrzeć czosnkiem (wyciśniętym przez praskę), solą i rozmarynem, związać nicią, następnie jeszcze raz lekko posolić i popieprzyć, po czym umieścić w garnku i zalać olejem; odstawić na 25 min.
W międzyczasie posiekać marchew, cebulę i korzeń selera, lekko podsmażyć, podlać winem i dodać pomidory. Smażyć jeszcze 15 min., po czym połączyć warzywa z mięsem i smażyć na wolnym ogniu przez ok. 45 min.
Mięso od czasu do czasu polewać rosołem lub ciepłą wodą.
Na koniec wyjąć wołowinę z rondla, ostudzić ją, pokroić w cienkie plastry
i rozłożyć na półmisku.
Sos podawać w sosjerce lub bezpośrednio polać nim mięso.


jestes w dziale: KUCHNIA | przepisy