Ojczyzna Słońca, Bazylii, Wina i Oliwy
.
 

Zupa rybna

Składniki dla 4 osób:
- 1kg wybranych ryb (małe ośmiornice, mątwy pokrojone w dzwonki, kilka owoców morza, palombo, ombrina, cappone, grongo pokrojone w kawałki
i in. małe ryby bez zbytnich ości: triglia, cicale, cannocchie)
- 8 łyżek oleju z oliwek
- mała cebula i garść drobno posiekanej pietruszki
- 2 całe ząbki czosnku
- liście szałwi
- 500g obranych pomidorów (w puszce)
- małe pikantne peperoncino
- szklanka czerwonego wina
- grzanki (można usmażyć z czosnkiem)

Oczyścić i umyć ryby; łby ugotować w rondlu* w niewielkiej ilości wody.
Zeszklić na oleju posiekaną cebulę, czosnek i pietruszkę, szałwię, peperoncino
i czosnek, wrzucić ośmiornice i mątwy, smażyć pod przykryciem; kiedy będą prawie usmażone podlać winem i doprowadzić do wrzenia, dodać pokrojone pomidory i rosół z głów (osączony przez sitko), posolić, doprowadzić do wrzenia i po ok. 10 min. wrzucić inne ryby. Gotować poruszając rondlem (nie mieszać), ew. dosolić do smaku.
Zupę podawać (w wazie lub rondelkach glinianych) z grzankami.

* Zaleca się stosowanie naczyń glinianych.


jestes w dziale: KUCHNIA | przepisy