Ojczyzna Słońca, Bazylii, Wina i Oliwy
.
 

Castagnaccio
(Kasztanek)

Składniki dla 4 osób:
- 200g m±ki kasztanowej
- 5 łyżek oleju z oliwek
- 3ml (ok. 30 łyżek) zimnej wody
- szczypta soli
- listki rozmarynu
- gar¶ć nasion pinii i rodzynek sułtańskich (namoczyć)

M±kę kasztanow± wsypać do naczynia, dodać sól, dwie łyżki oleju z oliwek, trochę wody i wymieszać drewnian± łyżk± aż do całkowitego wyeliminowania grudek.
Nasmarować nisk± tortownicę szer. min. 26cm i wrzucić wymieszane składniki. Oprószyć rozmarynem, nasionami pinii i rodzynkami (osuszone), polać reszt± oleju.
Tortownicę włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 220oC
aż do pojawienia się na powierzchni pęknięć i osi±gnięcia koloru br±zowego.



jestes w dziale: KUCHNIA | przepisy