Castagnaccio
(Kasztanek)
Składniki dla 4 osób:
- 200g m±ki kasztanowej
- 5 łyżek oleju z oliwek
- 3ml (ok. 30 łyżek) zimnej wody
- szczypta soli
- listki rozmarynu
- gar¶ć nasion pinii i rodzynek sułtańskich (namoczyć)
M±kę kasztanow± wsypać do naczynia, dodać sól, dwie
łyżki oleju z oliwek, trochę wody i wymieszać drewnian± łyżk± aż do
całkowitego wyeliminowania grudek.
Nasmarować nisk± tortownicę szer. min. 26cm i wrzucić wymieszane składniki.
Oprószyć rozmarynem, nasionami pinii i rodzynkami (osuszone), polać
reszt± oleju.
Tortownicę włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec w temperaturze
220oC
aż do pojawienia się na powierzchni pęknięć i osi±gnięcia koloru br±zowego.