Potrawka
z cebuli
Składniki dla 4 osób:
- 800g białej cebuli
- 500g żeberek wieprzowych
- 1 marchew i korzeń selera (pokrojone w plastry)
- 3 łyżki oleju z oliwek
- 50g chudego boczku drobniutko pokrojonego
- 50g kiełbasy obranej i rozdrobnionej
- ząbki czosnku
- 8 kromek domowego suchego chleba
- 2 kostki rosołowe lub sól
Wlać do rondla ok. 11/2 litra wody, wrzucić żeberka,
marchew i seler. Zagotować, dodać kostki rosołowe i gotować do momentu
aż mięso oddzieli się od żeberek.
Pokroić w plasterki cebulę, przepłukać ją pod bieżącą wodą i osuszyć.
W rondlu usmażyć na oleju boczek i kiełbasę, wrzucić cebulę, a następnie
wlać kilka łyżek kuchennych (warzech) rosołu i gotować na średnim
ogniu pod przykryciem, dolewając od czasu do czasu rosołu.
Oddzielić mięso od żeberek, pokroić go, po czym wrzucić do zupy z
cebuli. Gotować jeszcze kilka minut.
W wazie ułożyć kawałki chleba z wyciśniętym przez praskę czosnkiem;
zalać potrawką z cebuli. Pozostawić na chwilę do nasiąknięcia chleba;.