Ojczyzna Słońca, Bazylii, Wina i Oliwy
.
 

Potrawka z cebuli

Składniki dla 4 osób:
- 800g białej cebuli
- 500g żeberek wieprzowych
- 1 marchew i korzeń selera (pokrojone w plastry)
- 3 łyżki oleju z oliwek
- 50g chudego boczku drobniutko pokrojonego
- 50g kiełbasy obranej i rozdrobnionej
- ząbki czosnku
- 8 kromek domowego suchego chleba
- 2 kostki rosołowe lub sól

Wlać do rondla ok. 11/2 litra wody, wrzucić żeberka, marchew i seler. Zagotować, dodać kostki rosołowe i gotować do momentu aż mięso oddzieli się od żeberek.
Pokroić w plasterki cebulę, przepłukać ją pod bieżącą wodą i osuszyć.
W rondlu usmażyć na oleju boczek i kiełbasę, wrzucić cebulę, a następnie wlać kilka łyżek kuchennych (warzech) rosołu i gotować na średnim ogniu pod przykryciem, dolewając od czasu do czasu rosołu.
Oddzielić mięso od żeberek, pokroić go, po czym wrzucić do zupy z cebuli. Gotować jeszcze kilka minut.
W wazie ułożyć kawałki chleba z wyciśniętym przez praskę czosnkiem; zalać potrawką z cebuli. Pozostawić na chwilę do nasiąknięcia chleba;.



jestes w dziale: KUCHNIA | przepisy