Ojczyzna Słońca, Bazylii, Wina i Oliwy
.
 

Piernik

Składniki na 4 osoby:
- 300g m±ki
- 300g cukru
- 300g wody
- 25g całych migdałów
- 25g mielonych migdałów
- 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
- 1 gałka muszkatołowa
- 200g pomarańczy kandyzowanych (krojone)
- 200g cytronu kandyzowanego (krojony)

Wodę zagotować, wrzucić cukier, migdały (całe i mielone), zmielon± gałkę muszkatołow± i gotować 5 minut, po czym dodać owoce kandyzowane i goto-wać następne 5 min. Do gotuj±cej się cały czas wody dodawać małymi porcjami m±kę, mieszaj±c aż do momentu uzyskania jednolitej masy.
Foremkę wyłożyć pergaminem, wlać ciasto, rozprowadzić go jednolicie. Wstawić do piekarnika.
Oprószyć cukrem pudrem. Piernik podawać po ostudzeniu.

 


jestes w dziale: KUCHNIA | przepisy