|
|||||||||
Parmigiano Regiano Nikt
inny nie może poszczycić się tak dużą grupą smakoszy tego gatunku;
wśród której są tacy intelektualiści jak Boccaccio, Molier, Diderot
i D'Alembert;
- produkt pochodzący z serca równiny padańskiej (Piemont, Lombardia, Wenecja Euganejska i prowincje Trydent, Bolonia, Ferrara, Forli, Piacenza i Rawenna), który rodzi się dzięki mądrości braci cysterskich (wynaleźli sposób na konserwację nadmiaru mleka z ich hodowli) ok. 1000 roku. Grana Padano jest odmienny od serów dotąd znanych, bardzo ceniony zarówno na renesansowych ankietach dworów królewskich jak i w przepisach tradycyjnej gastronomii. W odnalezionych materiałach z 1995r. mówi się, że Grana Padano posiada kształt cylindryczny o średnicy 35-45-cm (bez skórki 18-25 cm), jego ciężar wynosi 24-40 kg. Posiada konsystencję zbitą, twardą i granulowaną, jest koloru słomkowego (z odcieniem złotym w pobliżu skórki). Półtłusty, słodki ser posiada nie tylko znakomite walory odżywcze ale i niepowtarzalny smak. Jego twarda, gładka i zbita skórka jest koloru jasno żółtego i posiada naznaczoną markę wraz z terminem przydatności do spożycia. Okres dojrzewania jest nie mniejszy niż 8 miesięcy.
-
antyczny ser, stanowiący główną część posiłku rzymskich legionistów
w czasie wypraw wojennych, zrodził się z mleka owczego trzody lackiej.
Aromatyczny i delikatnie pikantny, koloru białego lub słomkowego,
o strukturze zbitej, którego produkcja na dzień dzisiejszy przewyższa
300 tys. kwintali, (jednakże tylko w niewielkim procencie pochodzi
z Lacjum, pozostała część znalazła lepsze środowisko przede wszystkim
na Sardynii). W 800 roku mistrzowie lackich serowarów przenieśli swoje
doświadczenia do lokali gastronomicznych. "Romano" jest
najbardziej smacznym i docenianym wśród włoskich serów owczych. Spożywany
po utarciu jako przyprawa do potraw oraz podawany na stół
Sztuka
wyrabiania serów przez Etrusków znalazła duże uznanie w kuchni rzymskiej,
która zna takich słynnych smakoszy jak ojciec Pio II i Lorenzo de
Medici. Produkt ten, zarówno w Toskanii jak i prowincjach Perugii
i Viterbo ma zmienny okres dojrzewania od 20 dni (miękki) do 4 miesięcy
(twardy). Typ miękki i półtwardy jest koloru biało-jasnożółtego, posiada
strukturę zwartą, smak delikatny a zarazem intensywny. Nie charakteryzuje
się typową pikantnością serów owczych, przeciwnie, ujawnia słodki,
lekko pikantny i aromatyczny smak; nigdy nie przyjmuje smaku zdecydowanie
pikantnego, nawet przy bardzo długim okresie dojrzewania. Posiada
formę cylindryczną o średnicy 15-22 cm (bez skórki 7-11 cm), ciężar
1-3 kg. Skórka jest koloru żółtego, z odcieniem od złotego do jasnożółtego.
Spożywany po utarciu jako przyprawa do potraw oraz podawany na stół
-
to ser krowi, który jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych składników
włoskiego pożywienia w Europie (przynajmniej w wersji "słodkiej").
Swą nazwę przyjmuje od nazwy wsi, będącej prowincją Mediolanu, ważnego
centrum handlowego. Legenda głosi, że mistrz wyrabiania serów, zapominając
całą noc o zostawionym na zewnątrz serowarni zsiadłym produkcie, odnajduje
go rano spleśniały: tak zrodził się ser miękki, tłusty, miejscami
kruchy a miejscami plastyczny, poprzeplatany pleśnią, z charakterystycznymi
smugami prążkowanymi. Wyrabiany jest w prowincjach Novary, Vercelli,
Cuneo, Bergamo, Brescia, Como, Cremona, Lodi, Mediolanu, Pawia. Charakteryzuje
się wspaniałą, harmonijną mieszanką smaku słodkiego i lekko pikantnego,
z niepowtarzalnym zapachem.
Od
700 roku ten świeży typowy dla Kampanii ser o konsystencji ciągłej
(nazwa pochodzi z wyrabiania, które zakłada cięcie ciągłej masy) był
doceniany i konsumowany także poza obszarem w którym powstał, stając
się szybko jednym z wyżej notowanych produktów południowych produktów
nabiałowych. Produkt spotykany w prowincji Rzymu, Neapolu, Caserta,
Sarerno, Frosinone, Latina, Benevento. Mimo, że na rynku spotykane
są inne typy Mozzarelli wytwarzane z mleka krowiego lub mieszanego,
typ z czystego mleka krowiego cieszy się ciągle rosnącą grupą smakoszy,
która odnajduje typowy zapach piżmowy, pochodzący z podmokłych terenów,
gdzie wypasa się krowy. |