Gdzie robić zakupy:
Codzienne zakupy artykułów spożywczych najlepiej jest robić w bardzo
dobrze rozwiniętej sieci sklepów "COOP". Nawet na Elbie
sklepy tej sieci są obecne niemal w każdym miasteczku. Szeroki wybór
prawie wszystkiego i to po bardzo atrakcyjnych cenach (również wina!).
Szczególnie polecamy oliwki i karczochy w różnych zaprawach, sery
z Sardynii, szpinak, pesto alla siciliana, mozarella di Bufala, bakłażany,
prosciutto di Parma, etc. Natomiast chleb warto kupować w małych lokalnych
piekarniach (uwaga, chleb w Toskanii podobnie jak i w Umbrii jest
najczęściej niesolony). Przy okazji wizyty w piekarni warto się skusić
na świeże rogaliki do porannego cappucino lub na tzw. cantucci - podłużne
biszkopciki z migdałami, które macza się w uprzednio zakupionym Vin
Santo. Warzywa i owoce najlepiej kupować na lokalnych straganach -
po prostu są tam najświeższe, a przy okazji można na moment zatopić
się w typowo włoskiej atmosferze prowincji.
Każde miasto w Toskanii na swoje charakterystyczne towary. I tak,
wyroby ze skóry (torby, paski, kurtki...) oferuje Florencja. Również
w tym mieście na Ponte Vecchio można ulec zachwytowi nad sztuką jubilerską
w najróżniejszych odmianach. Na starocie jeździ się do Arezzo, w Pienzy
kupuje się sery, trufle w okolicach San Giovanni d'Asso. Sporo ceramiki
można znaleźć w Montepulciano, Cortonie i San Gimignano. Stolicą oliwy
jest Lucca. Wyjątkowo pyszny miód i jedyne w swoim rodzaju powidła
śliwkowe oferuje Montalcino. Różnego rodzaju rośliny ozdobne rozciągają
się w rozległych ogrodach i uprawach w okolicach Pistoi. Kasztany
jadalne porastają wzgórza wokół Monte Amiata i tam jesienią, palone
na dużych blaszanych grilach, kuszą namiętnie swych zapachem.
Poza tym, każdy mały sklep w Toskanii jest swoistym dziełem sztuki
użytecznej. Tak zwana "bottega toscana" najbardziej przypomina
francuskie boutique'i, lecz dużo więcej w niej elementów rustykalnych
i produktów charakterystycznych dla danego miejsca.